Δευτέρα, 20 Απριλίου 2015

ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ – Ιστορικό του σωματείου

clip_image002Το αρχικό σωματείο ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΥΦΩΝΑΣ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ συστάθηκε τον Ιούνιο του 2002 από τη συγχώνευση των σωματείων ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ (με έδρα την Ηλιούπολη) και ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΥΦΩΝΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (με έδρα την περιοχή Διοικητηρίου Θεσ/νίκης).Τον Ιούνιο του 2012 πραγματοποιήθηκε από το σωματείο ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΥΦΩΝΑΣ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ συγχώνευση μέσω απορρόφησης των τμημάτων καλαθόσφαιρας ανδρών και υποδομών του σωματείου ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ (Ε.Ο.Σ).
Στη συνέχεια, το σωματείο, μετά την συγχώνευση μέσω απορρόφησης του ανδρικού τμήματος ΕΟΣ άλλαξε επωνυμία το Μάιο του 2013, σε ΕΝΩΣΗ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ (Ε.Κ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ). Ακολούθως το σωματείο στις αρχές του 2014 επαναπροσδιόρισε την ονομασία του σε ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ (ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ ΕΚ)
Το σωματείο δραστηριοποιείται στην περιοχή της Άνω Ηλιούπολης Σταυρούπολης του Δήμου Παύλου Μελά.
Τα χρώματα του σωματείου είναι κίτρινο, μωβ, λευκό, μαύρο, μπλε, κόκκινο, χρυσαφί.
Τα γραφεία του σωματείου βρίσκονται εντός του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Σταυρούπολης στην Άνω Ηλιούπολη.
Το σωματείο για τις ανάγκες διεξαγωγής προπονήσεων και αγώνων χρησιμοποιεί το κλειστό γυμναστήριο του Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Σταυρούπολης.
Ο σύλλογος δημιουργήθηκε από ανθρώπους της συνοικίας μας για να καλύψει τις ανάγκες άθλησης των νέων της συνεχώς αναπτυσσόμενης περιοχής με βασική αρχή την αρμονική ανάπτυξη των σωματικών και ψυχικών δυνάμεων και δεξιοτήτων των μελών του, τη δημιουργία ισχυρών και ηθικών χαρακτήρων με τη χρησιμοποίηση του αθλητισμού καθώς και τη διάδοση της ιδέας του αθλητισμού.

ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΟΥ ΣΥΓΧΩΝΕΥΘΗΚΑΝ

Ο Α.Ο Σταυρούπολης δημιουργήθηκε το 1979 και ξεκίνησε αρχικά ως καθαρά ποδοσφαιρικός σύλλογος. Άρχισε συμμετέχοντας στο πρωτάθλημα Γ΄ τοπικής κατηγορίας της Ε.Π.Σ.Μ. Τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του δεν αγωνιζόταν στο γήπεδο της Σταυρούπολης, αφού τότε εθεωρείτο ιδιοκτησία του Παύλου Μελά κι έτσι αγωνίσθηκε για κάποιες περιόδους φιλοξενούμενος στα γήπεδα της Ευκαρπίας και του Ωραιοκάστρου. Όταν το γήπεδο έγινε Εθνικό Αθλητικό Κέντρο τότε άρχισε ν΄ αγωνίζεται στο Ε.Α.Κ Σταυρούπολης. Το ποδοσφαιρικό τμήμα της ομάδας συμμετείχε ενεργά στα πρωταθλήματα της Ένωσης μέχρι την περίοδο 1997-1998, οπότε και η διοίκηση συμμορφούμενη προς τις υποδείξεις των υπευθύνων του Δήμου Σταυρούπολης αποφάσισε να διακόψει τη λειτουργία του.
Το 1988 ιδρύθηκε το τμήμα καλαθόσφαιρας, αρχικά το ανδρικό τμήμα που ξεκίνησε από την Ε΄ Κατηγορία Ε.Κ.Α.Σ.Θ και το 1990 το γυναικείο που ξεκίνησε ν΄ αγωνίζεται στην Γ΄ Κατηγορίας Ε.Κ.Α.Σ.Θ . Σημαντικότερες διακρίσεις :

 Μπάσκετ ΑΝΔΡΩΝ

1.- Πρωταθλητής Ε.Κ.Α.Σ.Θ Ε΄ Κατηγορίας 1992-1993
2.- Πρωταθλητής Ε.Κ.Α.Σ.Θ Δ΄ Κατηγορίας 1995-1996
3.- Πρωταθλητής Ε.Κ.Α.Σ.Θ Γ΄ Κατηγορίας 1996-1997
4.- Πρωταθλητής Ε.Κ.Α.Σ.Θ Β΄ Κατηγορίας 1997-1998
5.- Πρωταθλητής Ε.Κ.Α.Σ.Θ Α΄ Κατηγορίας 1998-1999

 Μπάσκετ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

1.- Τρίτη θέση Γ΄ Κατηγορίας Ε.Κ.Α.Σ.Θ 1997-1998
Ο ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΥΦΩΝΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ιδρύθηκε το 1985 με έδρα την περιοχή του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης (Διοικητήριο-Κέντρο Θεσσαλονίκης) που στερούνταν χώρους άθλησης με αρχικά τμήματα ποδοσφαίρου, καλαθόσφαιρας ανδρών και γυναικών, πετοσφαίρισης ανδρών και γυναικών, χειρόσφαιρας ανδρών Λίγο πριν τη συγχώνευση το σωματείο διατηρούσε μόνο τα τμήματα μπάσκετ και βόλεϊ. Σημαντικότερες διακρίσεις :

 Μπάσκετ ΑΝΔΡΩΝ

1.- Δεύτερη θέση Ε΄ Κατηγορίας Ε.Κ.Α.Σ.Θ (άνοδος) 1994-1995
2.- Τέταρτη θέση Δ΄ Κατηγορίας Ε.Κ.Α.Σ.Θ (άνοδος) 1996-1997
3.- Τρίτη θέση Γ΄ Κατηγορίας Ε.Κ.Α.Σ.Θ (άνοδος) 1998-1999
4.- Δεύτερη θέση Β΄ Κατηγορίας Ε.Κ.Α.Σ.Θ (άνοδος) 1999-2000
5.- Συμμετοχή στο πρωτάθλημα Α΄ Κατηγορίας μέχρι 2002

 Βόλλευ ΑΝΔΡΩΝ

1.- Πρωταθλητής Β΄ Κατηγορίας Ε.Π.Ε.Σ.Θ 1987-1988
2.- Τρίτη θέση Γ΄ Κατηγορίας Ε.Π.Ε.Σ.Θ (άνοδος) 1999-2000

 Βόλλευ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Πρωταθλήτρια Γ΄ Κατηγορίας Ε.Π.Ε.Σ.Θ 1992-1993

ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

Εκφραστής της αθλητικής δράσης του σωματείου είναι τα τμήματα καλαθόσφαιρας που στην ολιγόχρονη παρουσία τους έχουν να επιδείξουν μόνο επιτυχίες στον αγωνιστικό και οργανωτικό τομέα. Από την περίοδο 2002-2003 μέχρι και την περίοδο 2004-2005 η ανδρική ομάδα καλαθόσφαιρας αγωνιζόμενη στο πρωτάθλημα Α’ Κατηγορίας Ε.Κ.Α.Σ.Θ ήταν σε αγώνες κατάταξης γι άνοδο στη Γ΄ Εθνική Κατηγορίας της Ε.Ο.Κ. Σήμερα η ανδρική ομάδα αγωνίζεται στην Β΄ Κατηγορία Ε.Κ.Α.Σ.Θ.
Ο σύλλογος μας διατηρεί όλα τα τμήματα υποδομής καλαθόσφαιρας ανδρών τα οποία αγωνίζονται στα τοπικά πρωταθλήματα της Ε.Κ.Α.Σ.Θ.. Στο μικρό διάστημα λειτουργία των τμημάτων, ο σύλλογος ανέδειξε ήδη διεθνείς αθλητές :
 Zaras
1.- Τον ΘΟΔΩΡΗ ΖΑΡΑ (ετ. γεν. 1988) που αγωνίσθηκε στο ICBS (Α2), Α.Ε ΛΑΡΙΣΑΣ (Α1), ΚΟΛΟΣΣΟ ΡΟΔΟΥ (Α1), Κ.ΑΟ.Δ (Α1) εν ενεργεία
 
 
 
lazaros 2.- Τον ΛΑΖΑΡΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ (ετ. γεν 1980), 1992-1996 Α.Ο ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ πρώην στέλεχος της Εθνικής Ομάδας Καλαθοσφαίρισης ανδρών, αθλητή της ΚΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ, ΚΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ, ΔΥΝΑΜΟ ΜΟΣΧΑΣ, ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ, ΦΟΡΤΙΤΟΥΤΟ ΜΠΟΛΩΝΙΑ, ΧΙΜΚΙ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, ΠΑΟΚ , εν ενεργεία                                   http://www.basket.gr/index.php/playerview?playerid=168
 
 
 

LIAPIS
3.- Τον ΜΙΧΑΛΗ ΛΙΑΠΗ ( ετ. γεν. 1995)ξεκίνησε την καριέρα του από τον Ε.Ο.Σταυρούπολης και από το 2009 βρίσκεται στον ΠΑΟΚ (εν ενεργεία). Έχει αγωνιστεί στην Εθνική ομάδα παίδων και εφήβων.                       http://www.basket.gr/index.php/playerview?playerid=1467
4.- Τον ΒAΘΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ( ετ. γεν. 1985) που αγωνίσθηκε με την Εθνική Ομάδα Παίδων, στην ΚΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ, το ICBS, ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΠΑΤΡΩΝ (Α2), αποσύρθηκε                    http://www.basket.gr/index.php/playerview?playerid=973


       
ΕΦΗ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΟΥ5.- Την ΕΦΗ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΟΥ, που αγωνίσθηκε στον Α.Ο. Σταυρούπολης, Μέγας Αλέξανδρος,  Άρης, SIEMENS, Απόλλων Πτολεμαΐδας, ΠΑΟΚ, Λευκάδα. 
 
 
 
Η διοίκηση του σωματείου θεωρεί μεγαλύτερη επιτυχία, πέρα από τις όποιες αθλητικές διακρίσεις, το γεγονός ότι ο σύλλογος με τα μέσα που διαθέτει κατόρθωσε να συσπειρώσει γύρω του ένα σημαντικό κομμάτι της αθλούμενης νεολαίας, που μαζί με την παρουσία των γονέων δείχνουν τη δυναμική του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου