Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Προσομοίωση αμυντικού στο σουτ – η θεωρία πίσω από αυτό...


image
Τον περασμένο μήνα ένα ακόμη “εργαλείο”, ένας προσομοιωτής αμυντικού στο σουτ, παραδόθηκε από τη διοίκηση της "ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ Ε.Κ." στους προπονητές του συλλόγου, με σκοπό τη χρήση του κατά τη διάρκεια των προπονήσεων για τη βελτίωση της τεχνικής (αύξηση της καμπύλης) του σουτ  των αθλητών μας σε όλα τα τμήματα.


Ποια είναι όμως η θεωρία που κρύβεται πίσω από την αύξηση της καμπύλης στο σουτ; 





clip_image001
Εάν μια μπάλα εισέρχεται στο στεφάνι κατευθείαν από πάνω, αυτό είναι ένα σουτ με γωνία 90 μοιρών (90 Degree Arc). Εάν η μπάλα με τροχιά 90 μοιρών είχε μάτια, θα έβλεπε το στεφάνι τέλειο κύκλο με διάμετρο 18 ιντσών (Hoop Size), όπως φαίνεται στο Σχήμα 1 (Figure 1).
Η μπάλα του μπάσκετ Νο 7 των ανδρών είναι 9,7 ίντσες σε διάμετρο, και η διαφορά που προκύπτει 18 - 9,7 = 8,3 ίντσες, ονομάζεται περιθώριο στο στεφάνι (Hoop Margin).

Τα σουτ όμως στο μπάσκετ σπάνια ή σχεδόν ποτέ δεν εισέρχονται στο στεφάνι με μία γωνία 90 μοιρών. Αντίθετα εισέρχονται με μία γωνία μικρότερη των 90 μοιρών, που σημαίνει ότι το στεφάνι μοιάζει με μια έλλειψη αντί για τέλειο κύκλο.
 
clip_image002
Εάν μια μπάλα εισέρχεται στο στεφάνι με γωνία 32 μοιρών και είχε μάτια, θα έβλεπε το στεφάνι να μοιάζει με έλλειψη, με φαινομενική διάμετρο 9,7 ιντσών (AH Size) το ίδιο μέγεθος δηλαδή με την μπάλα του μπάσκετ Νο 7 των ανδρών, όπως φαίνεται στο Σχήμα 2 (Figure 2).
Τώρα μπορούμε να υπολογίσουμε το φαινομενικό περιθώριο (ΑΗ margin), το οποίο είναι η φαινομενική διάμετρος (AH size) μείον τη διάμετρο της μπάλας. Αυτή η διαφορά είναι μηδενική (9,7 - 9,7 = 0 ίντσες) και είναι προφανές ότι δεν αφήνει κανένα περιθώριο για λάθος στον σουτέρ.

Καθώς η γωνία του σουτ αυξάνει σε 35, 45 και 55 μοίρες (Degree Arc), η φαινομενική διάμετρος (ΑΗ Size) και το φαινομενικό περιθώριο (ΑΗ Margin) γίνονται μεγαλύτερα, όπως φαίνεται στα σχήματα 3, 4 και 5 (Figure 3,4,5), με αποτέλεσμα ο σουτέρ ακόμη και αν σουτάρει με όχι τόσο μεγάλη ακρίβεια, να έχει περισσότερες πιθανότητες να σκοράρει όσο αυξάνει την καμπύλη στο σουτ του.

Αυτός είναι και ο προφανής λόγος που οι προπονητές στο μπάσκετ ζητάνε μεγαλύτερη καμπύλη στο σουτ.

clip_image003clip_image004clip_image005





Γωνία σουτ (σχήμα 6– Figure 6)















Πηγή: http://www.noahbasketball.com/make-shots






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου