Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Το μπασκετικό παπούτσι - Σωστή επιλογή παπουτσιού

Το Πάσχα πλησιάζει και οι περισσότεροι γονείς θα βγούμε στα μαγαζιά για να πάρουμε καινούρια μπασκετικά παπούτσια για τα παιδιά μας. Γνωρίζουμε όμως τι πρέπει να προσέξουμε; 

Το Basketball είναι ένα άθλημα ιδιαίτερα απαιτητικό. Χρειάζεται συνεχή κίνηση, αλλεπάλληλα άλματα και μεγάλη εκρηκτικότητα. Για να εξασφαλιστεί η μέγιστη απόδοση στο παιχνίδι σου αλλά και να αποφευχθούν οι τραυματισμοί, είναι απαραίτητη η σωστή επιλογή των παπουτσιών. Το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει κάποιος που ασχολείται με το άθλημα (σε οποιοδήποτε επίπεδο – επαγγελματίας, ερασιτέχνης, χομπίστας), είναι να παίξει Basket χωρίς να φοράει εξειδικευμένα παπούτσια


Ιστορική αναδρομή
Μέχρι τη δεκαετία του 1960, στο μπάσκετ κυριαρχούσαν τα λεγόμενα 
Chuck Taylor ή All-Star παπούτσια της Converse, τα οποία παραμένουν το μοντέλο με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών, με περισσότερα από 500 εκατομμύρια ζευγάρια να έχουν αγοραστεί. Το μπασκετικό παπούτσι πέρασε σε νέο επίπεδο με δύο σημαντικές διαφοροποιήσεις: την εισαγωγή του δέρματος στην κατασκευή τη δεκαετία του ’60 και την προσθήκη της αερόσολας το 1983.
Επανάσταση στο μάρκετινγκ των παπουτσιών, φυσικά, έφερε η συνεργασία εταιρειών με δημοφιλείς μπασκετμπολίστες. Ξεκινώντας από τους 
Λάρι Μπερντ και Μάτζικ Τζόνσον, δεν υπήρχε αμφιβολία ότι σταθμό στην ιστορία του μπασκετικού παπουτσιού θα αποτελούσε ο Μάικλ Τζόρνταν. Ως ρούκι εμφανίστηκε με παπούτσι με τη δική του υπογραφή και υποχρεώθηκε να πληρώνει πρόστιμο σε κάθε αγώνα επειδή το παπούτσι του ήταν«πολύ πολύχρωμο» και «δε συμβάδιζε με τα χρώματα της ομάδας». Το Air Jordan με τους «απογόνους του» κυριάρχησε στα ράφια και στις προτιμήσεις αθλητών και παιδιών σε όλο τον κόσμο.
Ο 
ανταγωνισμός των μεγάλων εταιρειών (NIKE, Adidas, Puma, Reebok, And1, Fila) σε συνδυασμό με τη χρήση του ανταγωνισμού μεταξύ των καλύτερων παικτών του NBA στις διαφημιστικές καμπάνιες οδήγησαν στην κατασκευή των εξαιρετικών σημερινών μοντέλων.


Χαρακτηριστικά παπουτσιών μπάσκετ...

Τα εξειδικευμένα παπούτσια basket έχουν μια σειρά χαρακτηριστικών, που τους επιτρέπουν να υποστηρίζουν αποτελεσματικά τους αθλητές που ασχολούνται με το μπάσκετ.
  • Bounce (αναπήδηση): Το bouncing είναι ένα βασικό συστατικό στο basket. Πρόκειται ουσιαστικά για την αναπήδηση του αθλητή μετά από άλμα για rebound ή κόψιμο. Τα παπούτσια basket είναι ειδικά σχεδιασμένα για να βελτιώνουν σημαντικά την προσπάθεια αναπήδησης.
  • Πρόσφυση - σταθερότητα: Η καλή πρόσφυση και το κράτημα του ποδιού είναι στοιχεία ζωτικής σημασίας. Η σόλα των παπουτσιών basket είναι ιδιαίτερα ανθεκτική και αντέχει στις τεράστιες δυνάμεις που ασκούνται στο κάτω μέρος του ποδιού, ενώ ο ειδικός σχεδιασμός της προσφέρει την απαιτούμενη πρόσφυση. Η σταθερότητα εξασφαλίζεται με την πλήρη επικάλυψη των αστραγάλων και είναι απαραίτητη, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των τραυματισμών, αφορά στην ευρύτερη περιοχή των αστραγάλων.
  • Πάτημα – επαφή με το έδαφος – απορρόφηση κραδασμών: Το καλό «πάτημα»είναι απαραίτητο για ένα επιτυχημένο jump shot, ένα rebound ή ένα κόψιμο, ενώ η σωστή επαφή του πέλματος με το έδαφος βοηθάει στον έλεγχο όλου του κορμιού και βελτιώνει την εκρηκτικότητα. Επιπλέον, η απορρόφηση των κραδασμών είναι πολύ σημαντική με δεδομένη τη συνεχή καταπόνηση του ποδιού (πολλαπλά και συνεχή άλματα).

Τι πρέπει να προσέξουμε

Το παπούτσι που πρέπει να φοράει ένας επαγγελματίας μπασκετμπολίστας, αλλά και τα παιδιά που ασχολούνται με το άθλημα καθώς και όσοι συνηθίζουν να παίζουν ερασιτεχνικά πρέπει να πληροί ορισμένες βασικές προδιαγραφές: το ανώτερο τμήμα να είναι μαλακό και να «κρατάει» το πόδι σταθερό κατά τις διάφορες κινήσεις. Μπορεί να είναι ψηλό (πάνω από τον αστράγαλο), ενδιάμεσο ή χαμηλό, αλλά γεγονός είναι ότι το 70% των επαγγελματιών επιλέγουν παπούτσι με ψηλό ανώτερο τμήμα. Το φερμουάρ, αν και πρακτικό, δεν είναι καλή λύση για ενήλικες αφού δε βοηθά στη σταθεροποίηση του ποδιού.

Το 
κάτω μέρος του παπουτσιού πρέπει να προσφέρει ένα σταθερό, επίπεδο πάτημα και να δημιουργεί μια ευρεία βάση για να αποφεύγονται οι αποκλίσεις του αστραγάλου από τη φυσιολογική του θέση. Η αερόσολα βοηθά στο να απορροφούνται οι κραδασμοί. Η υδρόσολα θα πρέπει να επιλέγεται καλύτερα εάν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία με ανάλογο παπούτσι, αφού δε δημιουργεί «βολικό» αίσθημα για όλους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πλέον υπάρχουν ακόμη και παπούτσια για εξωτερικό ή εσωτερικό, κλειστό, γήπεδο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου